Dolgozunk
cím 1134 Budapest, Lehel utca 11. telefon +36 (30) 950 5650 E-mail info@lunir.hu
 
Tervezünk elválasztó Fejlesztünk elválasztó Működtetünk
 
 

Híreink

Üzemanyagcellás adatközpontok

Dátum 2014. 02. 13. Kategória internet Kommentek kommentek
 
Siker koronázta a Microsoft Research kutatóinak azt a tavalyi törekvését, hogy üzemanyagcellával lássanak el egy adatközpontot. Bejelentették, hogy sikeres volt a bemutatója a szerverszekrénybe épített üzemanyagcellás áramforrásnak. Az energiaforrás közvetlenül táplálja a szervereket, ezért számos, az energiaellátásban megszokott alkotóelem fölöslegessé vált, így az energiaellátó rendszerek egyszerűsödése kevesebb hibaforrást eredményez.

Felmerül a kérdés, hogy vajon az üzemanyagcellából kinyert energia drágább-e, mint a hagyományos módon előállított?

Nos, az igaz, hogy többe kerül kipréselni az elektronokat az üzemanyagcellából, mint egy hagyományos erőműből, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy ezt az energiát valahogy célba is kell juttatni. Ehhez viszont hatalmas infrastruktúrára van szükség. Ha lényegesen egyszerűsítve nézzük, kell hozzá rengeteg transzformátor, kapcsoló, szakaszoló és több száz, ha nem ezer kilométernyi vezeték. Ne feledkezzünk meg ezek kiépítéséről és karbantartásáról sem.

Ha pusztán az energia fajlagos költségét tekintjük - a kiszolgáló infrastruktúra figyelembe vétele nélkül -, akkor az üzemanyagcella mindenképpen veszít a versenyben, legalább is jelen formájában. Azonban ha figyelembe vesszük a teljes képet, akkor míg a hagyományos módon előállított energia esetén a felhasznált energiának körülbelül a 17%-a jut el a szerverekhez mint hasznos energia, addig az üzemanyagcella használatával ez meghaladja a 29%-ot. Így mondhatjuk, hogy kétszer hatékonyabb az energia előállítása üzemanyagcella esetén. Akit érdekel a részletesebb elemzése annak, hogy hová tűnik a befektetett energia nagy része, az a microsoft-news.com címen kaphat róla bővebb képet.

Mindez túlmutat egy szerver rack energiaellátásán, mert ha erre képes egy üzemanyagcella, akkor akár otthon is használhatjuk elektromos energia előállítására. Sőt, a folyamat során keletkezett hőt is felhasználhatjuk fűtésre, tovább növelve a rendszer hatékonyságát, akár 80% fölé.

Forrás:
www.globalfoundationservices.com

További kapcsolódó linkek:
www.globalfoundationservices.com
blogs.msdn.com
 
 

Keresés

Kérjük írd be a keresendő szót vagy kifejezést az alábbi helyre, majd kattints az ikonra a hírek közti kereséshez.

Következő hír

Miért fontos, hogy cégünk rendelkezzen weboldallal?
 
Fejlődő világunk elengedhetetlen részévé vált az online felület. Mint ahogy mobiltelefon nélkül, úgy ...