Dolgozunk
cím 1134 Budapest, Lehel utca 11. telefon +36 (30) 950 5650 E-mail info@lunir.hu
 
Tervezünk elválasztó Fejlesztünk elválasztó Működtetünk
 
 

Híreink

Az emotikonok evolúciója :-) 2. rész

Dátum 2014. 02. 17. Kategória weboldal Kommentek kommentek
 
Az emotikonok, azaz hangulatjelek kapcsán az első részben áttekintettük, hogy adott jelek együttes szereplése miként ruházódott fel új jelentéssel, illetve, hogyan fejlődtek ők maguk: az alkotórész jelek technikai kifinomultsága nyomán miként vált a hozzájuk tartozó jelentés egyre árnyaltabbá.

Ebben a részben áttérek arra, hogy adott kommunikációs csatorna, hordozó közeg fejlődése milyen új távlatokat nyitott meg a hangulatjelek előtt.

Míg korábban minden jelet egyenként kellett bebillentyűznünk, ma a mobiltelefonunk, a skype, a Facebook grafikus táblát kínál fel, melyből kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő smiley-t, utóbbiak esetében ezek már animáltak is, tehát mozgó elemek. Imitálják pl. a „meglepetéstől leesett az álla”, „megkönnyebbülten megtörli a homlokát” stb. köznapi nyelvhasználatban is ismert szituációs leírásokat.

Meglepő mód nemrég a Facebook emotikon tárházában felbukkant egy Pusheen nevezetű készlet is. Pusheen egy rendkívül népszerű, rajzolt macska, olyasmi, és hasonlóképp népszerű, mint Hello Kitty. Ebben a cicás készletben szintén animált szituációs rajzok találhatóak, pl. Pusheen alszik, könyvet olvas, eszik, lemezjátszón szkreccsel (=buli), stb. Azaz, olyan tipikus tevékenységeket jelenít meg, melyekkel egy kevésbé mélyenszántó „hogy vagy, mi újság” kaliberű beszélgetés illusztrálható.

Ez a fejlődési fokozat két további irányt vetít előre:
- Az egyik, hogy az emotikon a statikus, eredeti megjelenéséből egyre inkább eltolódik egy dinamikus, mozgó jelentéshordozóvá, illetve, csak speciális esetekben marad meg statikus formában. Ez utóbbi esetben viszont már túllép saját keretein, és nem egymás mellé helyezett jelek csoportjaként jelenik meg, hanem konkrét, tipizált képi formában.
- A másik irány, hogy elszakad az emberi archoz való hasonlatosságtól, nem követelmény már, hogy humán vonásokat mutasson, hanem vagy szituációkat, vagy, az eredeti elnevezés nyomán érzelmeket fejez ki, de ezt akár egy állaton keresztül is megteheti.

A jövőben ennek a két új iránynak néhány jellegzetesebb képviselőjét, példáját mutatom be.


szerző:
Tanács Krisztián
kommunikációs vezető
 
 

Keresés

Kérjük írd be a keresendő szót vagy kifejezést az alábbi helyre, majd kattints az ikonra a hírek közti kereséshez.

Következő hír

Üzemanyagcellás adatközpontok
 
Siker koronázta a Microsoft Research kutatóinak azt a tavalyi törekvését, hogy üzemanyagcellával lás ...